Moğollarnıñ Deşt-i Qıpçak Seferi

“Emel Qırım Vaqfı“’nıñ “Fikir-Kültür Konferentsiyaları” çerçivesinde 2021s. Saban ayı 7-sinde Bazar künü saat 17.00’de internet vastasınen teşkil etilgen toplaşuvnıñ başlığı “Moğollarnıñ Deşt-i Qıpçak Seferi” edi.

WhatsApp Image 2021 03 07 at 21.11.34

Konferentsiyanıñ qonuşmacısı qorku hikayeleri yazıcısı, Tarih doktorı namzeti, Qırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe Saife Muharriri Mehmet Berk Yaltırık edi.

WhatsApp Image 2021 03 06 at 13.44.47

Tarihçi ve aynı zamanda FABİSAD- Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği azası olğan Yaltırık 1987s. Oraq ayı 19-unda (19 Temmuz) doğdı. 2010’da Trakya Üniversiteti Edebiyat Fakülteti Tarih bölüminden mezun oldı. Aynı üniversitette, Sotsial İlimler İnstitutı’na bağlı Tarih Anabilim Dalı’nda Umumiy Türk Tarihi alanında, “Moğollarnıñ Deşt-i Qıpçak Seferleri” dissertatsiyası ile yüksek lisansını (magistraturanı) tamamladı. Çeşitli internet saytlar ve fanzinlerde araştırma maqaleleri ve hikâyeleri yayınlandı. “Gölge” e-Dergi ve “Kayıp Rıhtım”’da yazmaqta olğan Mehmet Berk Yaltırık ayırıca Qırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe saife muharrirlerindendir.

WhatsApp Image 2021 03 07 at 21.22.54 1

Av. Namık Kemal Bayar’nıñ moderatorlığındaki tedbirniñ açılış konuşmasını TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan yaptı. Baştuhan konuşmasını, Bitlis’te 4 Mart 2021s. Saban ayı 4-ündeki helikopter qazasında şehit olğan askerlerimizni ve Qırım’nıñ Rusiye tarafından işğalini protest etmek maqsadınen tek kişilik aktsiya teşkil eterken işğalciler tarafından qaçırılıp öldürilgen Reşat Ametov’nı añaraq başladı.

WhatsApp Image 2021 03 07 at 21.11.52

Daha soñra Mehmet Berk Yaltırık “Moğollarnıñ Deşt-i Qıpçak Seferi” başlıqlı taqdimini yaptı. Yaltırık slaytlar vastasınen yapqan taqdiminde Moğollarnıñ 1240’larğa qadarki Deşt-i Qıpçaq hareketini ve bölgedeki tesirlerini añlattı.

WhatsApp Image 2021 03 07 at 21.22.53

“Emel Qırım Vaqfı“’nıñ Facebook saifaesinde canlı olaraq yayınlanğan konferentsiyada Yaltırık eñ evelâ Qırım olmaq üzere Deşt-i Qıpçaq’taki Türk barlığınıñ Altın Orda Devleti’ne tesiri haqqında ve Altın Orda’nıñ Türk devletleri arasındaki yeri haqqında söz yürseter eken, bu tarihiy esnasnıñ yoq sayılğanını, hususan da 2014’teki Rus işğali ile birlikte Qırım’dan Türk izleriniñ silinmege çalışıldığı haqqında da ayttı.

WhatsApp Image 2021 03 07 at 21.22.54 3

Mehmet Berk Yaltırık daha soñra qatılımcılarnıñ suallerine cevap berdi. Yaklaşık 3 saat devam etken konferentsiyağa meraq büyük edi.

WhatsApp Image 2021 03 07 at 21.22.55

Programmanı “Emel Qırım Vaqfı“nıñ YouTube saifesinde körebilesiñiz.