Bir Dünya Çempionı «Alperen ALQAN»

foto3

1) Alperen Alkan kimdir desek, bizge özüñizni nasıl añlatırsıñız?

1994 senesi Ankarada doğdım. Balalığımdan bu künge qadar hep atlar ile qaviy bağlar qurdım. Bunıñn da bir neticesi olaraq 2012 yılında ustadım İrfan Gürdalnıñ yöneltmesi ile atlı okçulıqqa qatnap başladım. Aslında hayatımda çok büyük bir deñişiklik oldı bu, çünkü bam-başqa bir kelecek planı qurarken, atlarğa olğan sevgim ve hasretim ağır kelgeni içün, hayatımnı olar üzerinde qurmağa başladım. Tahminen 20 yıldır at minem ve 9 yıldır da professional olaraq atlı oqçulıq sportunen oğraşam.

2) Ülkemizde sport degende, futbol ya da basketbol aqılğa kelirken, sizde at sevgisi nasıl başladı?

At, insan oğlunıñ, mence eñ yaqın dostu. Amma bu dostluq sadece aynı seviyede bir arqadaşlıqtan ya da insannıñ üstün olğan bir münasebetten ziyade onıñ heybeti ve kücüne hayranlıq duyaraq peyda olğan bir birdemlik. Men de bu duyğular ile atlarğa hep sevda edim. Ailemniñ men dünyağa kelmezden evel arap atı cınsını qorumaq adına başlağan at asravcılığı de bu sevgimni hayatım taşımama vesile oldı. 6-7 yaşından başlap ailemizniñ her bir azası at minmege başladı ve büyükleri ile uzun tüzlüklerde at yarışlarında iştirak etti. Tabi bu ögrenim tek atqa minmek degil edi. Atlarnı beslemek, ahırlarnı temizlemek, künlük baqımlarını yapmaq ve sağlık kontrolini yapmak bizlerni miniciden ziyade atçı halına ketirdi. Dünya sport çeşitleriniñ pek çoqu ile meraqlandım. Halâ daha diger sport çeşitlerini pek yaqından taqip etem, faqat at menim hayatım içün çok daha büyük añlamlar ifade eter halğa keldi.

foto6

3) Neden sadece at degil de, atlı oqçulıq?

Aslında binicilkniñ her alanına merağım bar. At terbiyesi de, atlı dayanıklılıq da, at yarışı da, mania atlama da menim içün pek keyfli dallar. Hepsiniñ biraz-biraz içerisine kirmege tırışam. Faqat bunı oqçulıqnen birleştirmek menim içün bam-başka bir coşqunlıq. Dünya tarihini deñiştirgen bir silahnı künümüzde tekrardan yaşatmaq menim içün büyük bir ğurur. Oqçulıq yalñız bir sport degil, Asiya toplumlarında insanlarnñ özlerine yetmesini temin etken vastalardan biri. Mende oqçulıqnıñ bu tarafından çoq zevq alam. Normalde 10 saniyede bitken parkur meşğuliyetlerimizni öz iç yolculığımda 20-30 saniye arasında tutabilmek insanğa pek farqlı aydınlanmalar yaşata. Bu sebeple qadim becerikliklerimizni qadim dostumuznıñn üzerinde kerçekleştirmek menim içün eñ büyük baht.

4) Pek çoq ülkede yarıştıñız, dereceleriñiz bar. Bu yarışmalar aqqında aytabilesiñizmi?

Atlı oqçulıq dünyanıñ pek çoq yerinde yapılğan bir sport halına keldi. Menim başlağanım yıllarda 10 civarında olğan ülke sayısı şimdi 100’e yaqınlaştı ve biñlerce sportcu bu dalğa qoşuldı. 2012 yılından bu künge qadar 60’tan ziyade müsabaqağa qatıldım ve bu müsabaqalarnıñ %78’inden dereceyle dönmek nasip oldı. Eñ emiyetlileri haqqında aytmam kerekirse  2014 / Poloniya – Tunç medal, 2016 / Güney Koreya Dünya Atlı Okçulıq Çempionatı – Altın medal, 2018 / Türkiye Çempionatı, 2018 / Kazakistan – eki Tunç medal, 2018 / Macaristan Hunocha – Kümüş medal, 2019 / Dünya Çempionatı – eki Tunç medal, 2019 / Ukrayna – Kümüş medal, 2019 / İran İpek Yolu Çempionatı – eki Tunç medal.

Madalya töreni

5) Bir dünya çempionısıñız. Nasıl bir duyğularıñız bar?

Bir sportcu içün eñ qıymetli añ temsil etkeni ülkeniñ bayrağını dalğalandırğanı añdır. Ben de bu duyğunı pek çoq defa yaşadım. Ama men diger sportculardan daha bahtlım, çünki bir yandan qıymetli ülkem Türkiyeni temsil eterken bir yandan da ata toprağım Qırım’nı temsil etem. Ketkenim her müsabaqada hem Al bayraqnı ,hem Kök bayraqnı dalğalandıram. Bu sebeple her muvafaqiyet menim içün çoq büyük ğurur ola. Tabi, bunıñ yanında çempion sıfatı ile gençlerge örnek olmaq, yañı çempionlarnıñ yetişmesiniñ bir parçası olmaq da eñ az qazanılğan yeñişler qadar qıymetli.

Dörtnala

6) Yaqın zamanda bir oqutuv merkezi açtıñız. Bizge bu hususta bilgi berirmisiñiz?

Yıllardır yurt tışında beraber at qoşturğan sportcu arqadaşım Yavuz Ayaz ile bir oqutuv merkezi qurma arzumız bar edi. Çoq şükür, bu sene Balıkesir ilinñ Bandırma ilçesinde “Memlük Atlı Sport Klubu” adı ile bir tesis qurdıq. Bu yerde hem halqımızğa at sevgisini aşılamağa tırışamız, hem de muntazam kelgen her yaşta talebelerimizni professional sportçular olaraq yetiştirmekni maqsat qoyamız. Halqımıznıñ merağı kerçekten pek yüksek, şunıñ içün de pek bahtlı ve minnetdamız.

Klüpte

7) Baba tarafıñızdan Qırımtatarısıñız. Qırımnıñ siziñ için añlamı nedir?

Baba tarafım Cumhuriyetniñ ilânından evel başta Balkanlarğa, soñra da Türkiyege köç etkenler. Balalığımda pek çoq böyle bir bilgim yoq edi, faqat üniversitet devrinde yıllarca yemeklerimizde ve türkülerimizde bar olğan Tatar medeniyetini daha çoq inkişaf ettirmek içün Qırımtatarca ögrenmem kerek olğanını tüşündim. Bu sebeple Qırım Türkleri Derneginiñ til kursuna qatılaraq, ata medeniyetini biraz daha pekiştirdim. Her insannıñ hasreti ve hayalları bardır. Menim de hayalım serbest Qırımda at qoşturıp oq ataraq tarihniñ eñ yahşı atlı oqçuları olğan atalarımnıñ ruhunı şad etmek.