Ballıqpınar’da Tepreç Ötkerildi

Anqara Gölbaşı Ballıqpınar köyünde 2022s. İlk yaz ayı 5-inde (5 Haziran) tarihında Ballıqpınar Muhtarlığı ve Umumiy Merkezimiz yaqından tertip etilgen tepreç festivali eyecanneň qayıt etildi.

3

Ballıqpınar Muhtarı Yılmaz Aqbay’ın kol tutuvuneň, koordinasyonu ve alıp barıcılığı Gazeteci Gönül Şamilqızı yaqından yürsetilgen program, Ballıqpınar Ocası İsa Gözalan’nın yapqan  dualarneň başladı.

4

Tepreçniň ilk çıqışını Uqraina’nın Anqara Büyükelçisi Vasyl Bodnar yaptı. Büyükelçi Bodnar çıqışında, “Bu esasen ilk katnağanım  tepreç tuvıl. Sizlerneň barabar olmaqtan gurur tuyam. Mında yaznıň kışnı, eygilignin kötülüknü yengen bir künde barabarmız. Qırım Tatarları mücadele ete ama savaşğa rağmen insanlar baharnı, yaznı karşılay, ayatta olğanlarına sevineler. Bu Tepreç bunun qanıtıdır. Qırım Tatarları buna baqmadan medeniyetlerini yaşatabileler. En qısqa vaqıtta bu tedbirni Qırım’da yapacaqmız. Bu künümüznü qayt ete ekende keliniz işgal astındaqı qardaşlarımızğa da dua eteyik. Til, medeniyet yaşay olsa halq da yaşar ve ayatta qalır” dep ayttı.

Mukremin Sahin

Umumiy Reisimiz Mükremin Şahin, “Tepreç, Qırım Tatarlarnıň, baarnıň kelişini qayt etmek içün medeniyetlerini körsettikleri ve birlik beraber içinde olğanları hususi künlerden biridir. Vatanımız Qırım basqı astında, hususiy künler deqayt etilemey. Şu vaqıtta Uqraina’da Ruslarğa karşı savaş alıp barğan eki binden ziyade Qırım Tatarı bar. Onlar içün dua etemiz. Vatan Qırım’nı unutmamaq ve bağlılığımızı qaviylendirmek cemiyetimizniň ana vazifesidir” sözlerineň çıqışını yaptı.

9

Qırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatör Reisi Ümit Şilit, “Rusiye’nin işgal etüvü sorası bu topraqlarğa icret etmek mecburiyetinde olğan atalarımıznıň ruhları şad olsun. Bu örf ve adetlerimizni teqrar yaşatğan herkeske teşekkür bildirem” sözlerini ayttı.

Seyirciler

Gölbaşı Qaymakamı Tülay Baydar Bilgihan çıqışında , “Toyğan yerimiz tuvğanımız yerdir. Bizler de bu vatanımız, milletimiz içün el birligineň çalışacaqmız. Tıpkı Türk soydaşlarımız kibi. Qayıplar yüregimizni ağırta. Kısqa vaqıtta savaşnıň bitmesini ve bütün dünyada barışnıň üküm etmesini tileymiz” sözleri yanında savaşta ayatını coyğanlarnı da rahmetneň andı.

12

Qonuşmalarnıň artından qareografisi Cıyın Ansambli Ocapçesi Evelina Kemileva yaqından azirlengen “Qalakay” dansı Cıyın Ansambli yaqından icra etile ekende qalakay tıgırtması  Umumiy Reis Yardımcımız ve Ballıqpınar Şubemiz Qurucu Reisi Rıfat Baybörü yaqından yasaldı.

16

Evelina Kemileva yaqından azirlengen Cemiyetimizniň Cıyın Ansambli’nin icra etkeni; “Qırım Cennet Yeri”, “Ağır Ava ve Qaytarma”, “Aqmescit Qaytarması”, “Taşlama”, “Tım Tım”, “Emir Celal”, “Gögercin”, “Yavluq Oyunu”, “Büyükler Qaytarması” oyunları alqışlareň qarşılandı

8

Qırım yırlarını icra etken Feryal Tüzün Başer’ge aqordeonda Ergün İşiner, klarnette Savaş Demiral, ritimde Şeref Büyükyörük eşlik etti.

58

Feryal Tüzün Başer, “Yosmam”, “Salğır Boyu”, “Çalaşım”, “Verin de Mağa Bir Top Gül”, “Seytosman Saray”, “Ey Güzel Qırım”, “Bostorğay”, “Qınalı Parmak”, “Bülbül”, “Uçma da Qargam”, “Qalaylı Qazan” yırlarını başarıneň icra etkende finalde seslendirgeni Azerbaycan’nıň meşhur yırı “Yaşa Menim Halqım” yırına bayraqlarıneň Cıyın Ansambli de eşlik etti.

5

Tepreçniň yırlar ve halqoyunları bölümünde Gölbaşı Qadın Qooperatifiniň tertip etkeni defileneň Uqraina Büyükelçiligi yaqından Cıyın Ansambli’niň oyuncularına takdimi yapılğan Vışivankalı fes merasimi de alakâneň qarşılandı.

kures1

Qırım Vaqufu Reisi Tuncer Qalqay yaqından anlatuvu ve akemligi yasalğan “Qırım Quşak Küreşi” bölümünde Ballıqpınar köyünden Cengiz Qalqayneň Taşpınar köyünden Mehmet İzdaşın müsabakası barabarlıqneň neticelendi.

kures2

Quğuköyden Nakip Tahtacıneň Martıköyden Ahmet Tahtacı arasındaki müsabakanı ise Nakip Tahtacını şalka tüşürgen Martıköy adına yarışğan Ahmet Tahtacı qazandı.

13

İlk kere yasalması ve zeminniň yaqşı olmaması sebebineň quşak küreşinin aldımızdaqı senelerde daa da balaban bir şekilde tertip etilmesi bu festivalde qararlaştırıldı.

Çibörek yarışması

Çibörek yarışının galebesi ise Ballıqpınar köyünden Songül İnal eseri olğan çibörekler oldu.

Büyük ekip

Dilşat Uludağ yaqından organize etilgen bala yarışları da neşe ve eyecan içerisinde tamamlandı.

qalaqay2

Qadın qooperatifleriniň mahsullerineň Qırım Tatar aşları açılğan stantlarda festival boyunca sergilendi, Qırım Tatar Kültür Evi de program devamında ziyaretçilerge açıq tutuldu.

kultur evi

Satış standları